EFFECT OF SOAKING ON FORMALIN CONCENTRATION

Erdi Nur, Awalia Gusti, Lindawati Lindawati, Rahmi Hidayanti

Abstract


Formalin has banned its use as a food additive as stated in the Minister of Health of RI No.033 in 2012, but is still found to foodstuffs containing formalin. To reduce the impact of formalin, deformalinisasi needs to be done, such as immersion in hot water, or in water leri, and soaking and washing ,. This study aims to determine the difference of soaking and washing the concentration of formaldehyde in various foodstuffs. This study is a quasi-experimental, pretest-posttest design The object of research is to Tahu Tabing, salted Sepat fish, and tuna. This research was conducted with four treatment (15, 30, 45, and 60 minutes) for six times repetition. Data was analyzed using ANOVA. The results showed the largest decline formalin after soaking and washing for 60 minutes, decreased levels of formaldehyde in the Tahu of 31.22%, salted Sepat fish by 6.91%, and the tuna amounted to 2.70%. In statistics show there is a difference of soaking and washing the formaldehyde levels in foodstuffs.


Full Text:

PDF

References


Cengristitama, & Sari, Y. I. P. (2017). Identifikasi formalin pada ikan laut yang dijual di Pasar Antri Cimahi. TEDC Jurnal Ilmiah Berkala, 11(2), 126–130.

Dewi, S. R. (2019). Identifikasi Formalin Pada Makanan Menggunakan EKstrak Kulit Buah Naga. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan, 1(2), 1–16.

Dewi, S. R. (2021). Identifikasi Formalin Pada mkanan Menggunakan Ekstrak Kulit Buah Naga. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan, 4(1), 10–19.

Direktorat Pengawasan Produk dan Bahan Berbahaya. Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2008). FORMALIN.

Eko Hidayaturrohman Khumaeni; Ratna Mildawati. (2021). Analisis Kandungan Formalin PAda Tahu Yang beredar di Pasar Tradisional Kota Ajibarang. 5(3), 130–137.

Faisal, M. L. P. A. (2021). Analisis Kandungan Formalin Pada Pengolahan Ikan Asin Beloso. Technical Sciences and Technologies, 2(2(24)), 235–243. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-2(24)-235-243

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2012). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 33 Tahun 2012. Kementerian Kesehatan RI.

JURNAL, (2012).

Ma’ruf, H., Sangi, M. S., & Wuntu, A. D. (2017). Analisis Kandungan Formalin Dan Boraks Pada Ikan Asin Dan Tahu Dari Pasar Pinasungkulan Manado Dan Pasar Beriman Tomohon. Jurnal MIPA, 6(2), 24. https://doi.org/10.35799/jm.6.2.2017.17073

Muhatir, A., Sudewi, S., & Rotinsulu, H. (2019). Analisis Kandungan Formalin Pada Bakso Tusuk Yang Beredar Di Beberapa Sekolah Dasar Di Kota Manado. Pharmacon, 8(3), 556. https://doi.org/10.35799/pha.8.2019.29330

Oktaviani, I. (2018). Pengaruh Perendaman Air Panas Terhadap Kadar Formalin Dan Protein Pada Ikan Teri. Indonesian Natural Research Pharmaceutical Journal, 3(1), 9–15.

Rahmi, S. D. (2012). Analisis Kandungan Formalin Pada Ikan Teri.

Storina, W. K. D. P. Y. H. N. (2016). Studi Identifikasi Kandungan Formalin Pada Ikan Teri Nasi Asin di Pasar Tradisional dan PAsar Modern Kota Semarang. 4(1), 1–23.

Yusuf, Y., Zuki, Z., Zuki, Z., Amanda, R. R., & Amanda, R. R. (2015). Pengaruh Beberapa Perlakuan Terhadap Pengurangan Kadar Formalin Pada Ikan Yang Ditentukan Secara Spektrofotometri. Jurnal Riset Kimia, 8(2), 182. https://doi.org/10.25077/jrk.v8i2.238

Yuyun, R. A. A. M. (2016). Identifikasi Kandungan Formalin Pada Bahan Pangan (Mie Basah, Bandeng segar dan Presto, Ikan Asin, Tahu) di Pasar Gede Kota Surakarta. Jurnal Kesehatan, 4(1), 1–23.




DOI: http://dx.doi.org/10.32883/hcj.v7i2.1722

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 HUMAN CARE JOURNAL
Published by Universitas Fort De Kock, Bukittinggi, Indonesia
© Human Care Journal  e-ISSN : 2528-665X P-ISSN : 2685-5798

View Human Care Journal Stats