ANALISIS PERBEDAAN KADAR BESI (Fe) MENGGUNAKAN SERBUK CANGKANG TELUR PADA AIR SUMUR GALI
Abstract
Water is the most important substance for the human body after air. Water is used for many things such as washing, cooking, drinking and others. The aim of this research was to analyze Iron (Fe) Levels Differences by Using Egg Shells as Adsorbent. The type of this research was Experimental method by using Posttest Only Design approach. The results of the research found that giving egg shell powder of 5 grams, 7 grams and 9 grams to sample A, B and C (p-value 0,952 , 0,729 and 0,118)were able to reduce iron (Fe) levels in water. However, it did not meet the clean water requirements that have been set because the results obtained are iron (Fe) levels are still above 1 mg/l. It can be cocluded that giving 5 grams, 7 grams, and 9 grams of eggshell powder in well water can reduce iron (Fe) levels. It is recommended for the community to be able to utilize eggshell powder in reducing iron (Fe) levels in well water.
Full Text:
PDFReferences
Ariyani, S. B. (2019). Karakteristik Bioadsorben dari Limbah Kulit Durian untuk Penyerapan Logam Berat Fe dan Zn pada Air Sumur. Jurnal Teknologi Proses Dan Inovasi Industri, 4(1), 23–28.
Asip, F., Mardhiah, R., & Husna. (2008). Uji Efektifitas Cangkang Telur Dalam Mengadsorbsi Ion Fe Dengan Proses Batch. Jurnal Teknik Kimia, 15(2), 22–26.
Auliah, I. N. (2019). Efektivitas Penurunan Kadar Besi (Fe) pada Air Sumur dengan Filtrasi Serbuk Cangkang Kerang Variasi Diameter Serbuk. Jurnal Penelitian Kesehatan Suara Forikes, 10, 25–33.
BPS. (2019). Persentase Rumah Tangga Yang Memiliki Sumber Air Minum Bersih.
Budiman, C. (2012). Pengantar Kesehatan Lingkungan. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.
Damanik, S. E. (2019). Pengelolaan Sumber Daya Alam dan Lingkungan. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.
Dian Pradana, T., Suharno, & Kamarullah, A. (2018). Efektivitas Koagulan Bubuk Kapur Dan Filtrasi Dengan Metode Up Flow dan Down Flow Untuk Menurunkan Fe. Jurnal Kesehatan Masyarakat Khatulistiwa, 5(1), 32–41.
Eddy Sontang Manik, K. (2007). Pengelolaan Lingkungan Hidup. Jakarta: Djambatan.
Effendi, H. (2003). Telaah Kualitas Air. Yogyakarta: Kanisius.
FAOStat. (2018). Produksi Telur Ayam Di Dunia.
Faradilla, W. (2019). Pemanfaatan Cangkang Telur Puyuh Sebagai Media Adsorben Logam Berat Timbal (Pb). Skripsi.
Farizan, R. (2018). Penurunan Kadar Ion Fe(II) dalam Air Menggunakan Cangkang Telur Ayam Kampung dengan Variasi Konsentrasi dan Waktu Perendaman.
Febrina, L., & Ayuna, A. (2015). Studi Penurunan Kadar Besi (Fe) Dan Mangan (Mn) Dalam Air Tanah Menggunakan Saringan Keramik. Jurnal Teknologi, 7(1), 35–44.
Hadi, A., & Asiah. (2020). Verifikasi Metode Pengujian Air dan Air imbah Mendukung Penerapan ISO/IEC 17025:2017. Bogor: PT Penerbit IPB Press.
Handayani, R. (2019). Buku Ajar Ilmu Kesehatan Masyaratkat. Malang: CV IRDH.
Hikmawati, F. (2017). Metodologi Penelitian. Depok: PT RajaGrafindo Persada.
Ismiyati, M. (2020). Pemanfaatan Sabut Kelapa Dan Tempurung Kelapa Sebagai Bioadsorben Untuk Penurunan Kadar Besi (Fe) Dengan Sistem Batch. Skripsi.
Jasman. (2011). Uji Coba Arang Sekam Padi Sebagai Media Filtrasi Dalam Menurunkan Kadar Fe Pada Air Sumur Bor Di Asrama Jurusan Kesehatan Lingkungan Manado. Kesehatan Lingkungan, 1, 49–53.
Kemenkes. (2020). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2019.
Kementan. (2019). Produksi Telur Ayam Buras menurut Provinsi.
Kusnaedi. (2010). Mengolah Air Kotor untuk Air Minum (N. Sepsi, Ed.). Jakarta: Penebar Swadaya.
Machdar, I. (2018). Pengantar Pengendalian Pencemaran : Pencemaran Air Pencemaran Udara, dan Kebisingan. Yogyakarta: CV Budi Utama.
Mashadi, A., Surendro, B., Rakhmawati, A., & Amin, Mu. (2018). Peningkatan Kualitas pH , Fe dan Kekeruhan dari Air Sumur Gali dengan Metode Filtrasi. Jurnal Riset Rekayasa Sipil, 1(2), 105–113.
Maslahat, M., Taufiq, A., & Subagja, P. W. (2015). Pemanfaatan Limbah Cangkang Telur Sebagai Biosorben Untuk Adsorpsi Logam Pb Dan Cd. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa, 5(1), 92–100.
Notoatmodjo, S. (2010). Metode Penelitian Kesehatan. Jakarta: PT Rineka Cipta.
Nugroho, A. (2006). Bioindikator Kualitas Air. Jakarta: Universitas Trisakti.
Permenkes RI Nomor 32 Tahun 2017 tentang Standar Baku Mutu Kesehatan Lingkungan dan Persyaratan Kesehatan Air Untuk Keperluan HIgiene Sanitasi, Kolam Renang, Solus Per Aqua dan pemandian Umum. (2017).
Purwanti. (2016). Uji Efektivitas Karbon Aktif Dari Tempurung Kelapa Dan Cangkang Sawit Sebagai Absorben Besi (Fe) Pada Air Sumur Gali Di Desa Bakaran Batu Kecamatan Batang Kuis Kabupaten Deli Serdang. Skripsi.
Rasman, & Saleh, M. (2016). Penurunan Kadar Besi ( Fe ) Dengan Sistem Aerasi dan Filtrasi Pada Air Sumur Gali ( Eksperimen ). Higiene, 2, 159–167.
Sari, P. N. (2019). AKSES SAB.
Satriani, D., & Ningsih, P. (2016). Serbuk Dari Limbah Cangkang Telur Ayam Ras Sebagai Adsorben Terhadap Logam Timbal (Pb) Eggshell Powder of Broiler Chicken as an Adsorbent for Lead ( Pb ). Jurnal Akademika Kimia, 5(August), 103–108.
Slamet, J. S. (2009). Kesehatan Lingkungan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Sumantri, A. (2010). Kesehatan Lingkungan. Depok: Kencana.
Suprihatin, & Suparno, O. (2018). Teknologi Proses Pengolahan Air untuk Mahasiswa dan Praktisi Industri. Bogor: IPB Press.
Thohari, I. (2018). Teknologi Pengolahan dan Pengawetan Telur. Malang: UB Press.
Triatmadja, R. (2019). Teknik Penyediaan Air Minum Perpipaan. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Wahyu Febriwani, F., Elliyanti, A., & Reza, M. (2017). Artikel Penelitian Analisis Kadar Timbal ( Pb ) Air Minum Isi Ulang pada Depot Air Minum ( DAM ) di Kecamatan Padang Timur Kota Padang Tahun 2017. Jurnal Kesehatan Andalas, 8(3), 668–676.
Wati Ibnu Hajar, E., Suryani Sitorus, R., Mulianingtias, N., & Jawa Welan, F. (2016). Efektivitas Adsorpsi Logam Pb 2+ Dan Cd 2+ Menggunakan Media Adsorben Cangkang Telur Ayam. Konversi, 5(1), 1–8.
Yuliasari, A., Gustin, O. E. A., Artini, D. W. I. H., Ochammad, D. A. N. M., & Utra, R. E. P. (2019). Eksplorasi Kadar Kalsium ( Ca ) Dalam Limbah Cangkang Kulit Telur Bebek Dan Burung Puyuh Menggunakan Metode Titrasi Dan Aas. Al-Kimiya, 5(2), 74–77.
DOI: http://dx.doi.org/10.32883/hcj.v7i2.1731
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
HUMAN CARE JOURNAL
Published by Universitas Fort De Kock, Bukittinggi, Indonesia
© Human Care Journal e-ISSN : 2528-665X P-ISSN : 2685-5798