KEBIJAKAN ADAPTASI PERUBAHAN IKLIM DALAM MENINGKATAN KETAHANAN PANGAN DAN GIZI BERBASIS SUSTAINABLE LIVEHOOD DI INDONESIA
Abstract
Full Text:
PDFReferences
ADB (2009) The Economics of Climate Change in Southeast Asia : A Regional Review. Manila.
Arif, S. et al. (2020) Tinjauan Strategis Ketahanan Pangan dan Gizi di Indonesia. Jakarta.
Asnawi, R. (2015) ‘perubahan Iklim dan Kedaulatan Pangan di Indonesia Tinjauan Produksi dan kemiskinan’, Sosio Informa, 1(03), pp. 293–309.
Atmaja, T., Adi, R. F. and Estiningtyas, W. (2018) ‘Adaptasi Perubahan Iklim dan Ketahanan Pangan : Telaah Inisiatif dan Kebijakan’, Jurnal Hukum Lingkungan Indonesia, 5(1), pp. 61–87.
DFID (2020) ‘SUSTAINABLE LIVELIHOODS GUIDANCE SHEETS VULNERABILITY CONTEXT TRANSFORMING STRUCTURES AND LIVELIHOOD STRATEGIES LIVELIHOOD’, p. 1.
Dinanti, D., Permata, W. and Taufiq, A. R. (2015) ‘Keberlanjutan livelihood asset pada kawasan terdampak bencana lumpur sidoarjo’, Jurnal Tata Kota dan Daerah, 7(2), pp. 79–88.
DKP (2006) ‘Kebijakan umum ketahanan pangan 2006 – 2009 (’, Jurnal Gizi dan Pangan, 1(1), pp. 57–63.
Foster, H. et al. (2011) ‘Sea-level rise in Indonesia : On adaptation priorities in the agricultural sector Sea-level rise in Indonesia : on adaptation priorities in the agricultural sector’, Regional Environemnt Change, 11(January), pp. 893–904. doi: 10.1007/s10113-011-0226-9.
Gai, A. M. (2020) ‘Konsep Pemberdayaan Nelayan Pesisir Kota Surabaya Sebagai Bentuk Adaptasi Perubahan Iklim Berbasis Sustainable Livelihood’, Jurnal Planoearth, 5(1), pp. 45–51.
Hendriadi, A. and Ariani, M. (2024) ‘Pengetahuan Rumah Tangga Rawan Pangan dan Gizi : Besaran Penyebab, Dampak dan Kebijakan’, Forum Penelitian Aro Ekonomi, 38(1), pp. 13–27.
IPCC (2014) Climate Change 2014 Mitigation of Climate Change Summary for Policymakers and Technical Summary Mitigation of Climate Change. Germany.
Kamaruddin, R. and Samsudin, S. (2014) ‘The Sustainable Livelihoods Index : A Tool To Assess The Ability And Preparedness Of The Rural Poor In Receiving Entrepreneurial Project’, Journal of Social Economic Research, 1(6), pp. 108–117.
Lamona, R. M. K. et al. (2019) ‘Kajian Penghidupan Berkelanjutan (Sustainable Livelihood) di Kelurahan Paswahan, Kabupaten Bandung’, Planning for Urban Region and Environment, 8(3), pp. 265–274.
Safitri, A. M., Rahayuning, P. D. and Aruben, R. (2017) ‘Hubungan Ketahanan Pangan Keluarga dan Pola Konsumsi dengan status gizi balita keluarga petani (Studi di Desa Jurug Kabupaten Boyolali Tahun 2017)’, Jrunal kesehatan Masyarakat, 5(3), pp. 120–128.
Sutirningsih, A. and Lastri (2017) ‘Ketahanan Pangan Keluarga Berkaitan dengan Status Gizi Balita Pasca Erupsi Gunung Bromo di Kabupaten Malang’, Jurnal Care, 5(2), pp. 263–276.
UU (2012) ‘Undang-undang Republik Indonesia tentang Pangan’.
DOI: http://dx.doi.org/10.32883/hcj.v8i2.2419
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
HUMAN CARE JOURNAL
Published by Universitas Fort De Kock, Bukittinggi, Indonesia
© Human Care Journal e-ISSN : 2528-665X P-ISSN : 2685-5798