PENGARUH PEMBERIAN BISKUIT DAUN KATUK TERHADAP PRODUKSI ASI PADA IBU MENYUSUI DI PUSKESMAS LUBUK TAROK KABUPATEN SIJUNJUNG TAHUN 2023

Sari Ida Miharti, Resty Nofilda Putri, Visti Delvina, Stevani Nova Yuni

Abstract


Based on the 2019 data from the World Health Organization (WHO), the global coverage of exclusive breastfeeding is only 36%, falling below the WHO's target of 50% to reduce infant morbidity and mortality. To promote infant health, UNICEF and WHO recommend exclusive breastfeeding for at least 6 months, with continued breastfeeding until the child reaches two years of age. The objective of this study was to determine the differences in breast milk production before and after providing katuk leaf biscuits to breastfeeding mothers at the Lubuk Tarok Health Center, Sijunjung Regency in 2023. This research adopts a quasi-experimental design with a one-group pretest-posttest approach. The study focuses on breastfeeding mothers at the Lubuk Tarok Health Center, Sijunjung Regency. To analyze the differences in breast milk production before and after providing katuk leaf biscuits to nursing mothers, a T-test was performed at a 95% confidence level. The results revealed that the average breast milk production in breastfeeding mothers before administering katuk leaf biscuits was 39.67, while after administration, it increased to 72.00. The calculated p-value of 0.000 indicates that the consumption of katuk leaf biscuits has a significant effect on milk production in breastfeeding mothers. In conclusion, the consumption of katuk leaf biscuits led to increased breast milk production in breastfeeding mothers. The study emphasizes the importance of husbands and families providing motivation and support to breastfeeding mothers, including the preparation or provision of katuk leaf biscuits at home to ensure smooth breast milk production.


Full Text:

PDF

References


Djama, N. (2018). PENGARUH KONSUMSI DAUN KACANG PANJANG TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI PADA IBU MENYUSUI. Jurnal Riset Kesehatan, 7(1). https://doi.org/10.31983/jrk.v7i1.3133

Dinas Kesehatan Sumbar. 2018. Profil Kesehatan Provinsi Sumbar. http:// dinkes Provinsi Sumbar.go.id.

Dinas Kesehatan Kabupaten Sijunjung. 2021. Profil Dinas Kesehatan Kabupaten Sijunjung. http:// ejournal.litbang.depkes.go.id.

Joenni Hans, 2020 (2301884362). Articles Posts. Kutipan 03 April 2020.

Juliastuti. 2019. Efektivitas Daun Katuk (Sauropus Androgynus) Terhadap Kecukupan Asi Pada Ibu Menyusui Di Puskesmas Kuta Baro Aceh Besar. Indonesian Journal for Health Sciences. Vol.3. No.1, Hal. 2549- 2721.journal.umpo.ac.id/index.php/IJHS

Kementerian Kesehatan WHO. 2019. Profil Kesehatan Indonesia. http:// ejournal.litbang.depkes.go.id.

Kementerian Kesehatan RI. 2019. Profil Kesehatan Indonesia. http:// ejournal.litbang.depkes.go.id.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. 2014. Riset Kesehatan Dasar. Jakarta: Kemenkes RI

Kurniati, D., Mardiyanti, S., & Suprihatin. (2018). Perbedaan Produksi ASI Dalam Pemberian Olahan Buah Pepaya Pada Ibu Postpartum Di BPM Maria Kota Bandar Lampung Tahun 2018. Jurnal Ilmiah Kesehatan Dan Kebidanan, VII(2).

Maryunani A. Inisiasi Menyusu Dini, ASI Eksklusif dan Manajemen Laktasi. Jakarta: CV. Trans Info Media; 2015.

Miharti, S. I., Oenzil, F., & Syarif, I. (2018). PENGARUH PEMBERIAN EKSTRAK ETANOL DAUN SAUROPUS ANDROGYNUS (L). MERR (KATUK) TERHADAP KADAR HORMON PROLAKTIN PADA TIKUS PUTIH (WISTAR ALBINO MENYUSUI). Jurnal Ipteks Terapan, 12(3). https://doi.org/10.22216/jit.2018.v12i3.3806

Martalita, D. 2014. Asuhan Kebidanan Nifas dan Menyusui. Jakarta: Pustaka Pelajar.

Notoatmodjo Soekidjo. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. In Rineka Cipta.

Prasetyono dkk, 2019. Manfaat Asi bagi bayi. Jakarta: TIM

Puput Y, dkk, 2022. Pengaruk Ekstrak Daun Katuk Terhadap Kecukupan Produksi Asi Pada Ibu Postpartum. Vol 2, No 2 Tahun 2022.

Pusdatin, 2018. Pertanian. Dikutip dalam skripsi Hariani Makasar: Daya Terima Cookies Daun Katuk (Sauropus Androgynus) Sebagai Makanan Tambahan Ibu Menyusui.2022

Ramli, R. 2020. Asuhan Kebidanan Pada Masa Nifas. Jakarta. Penerbit Salemba Medika.

Rosida, (2020). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Keberhasilan ASI Eksklusif Relating Faktors to the Jurnal Kesehatan Poltekes Kepmenkes RI Pangkalpinang, 8(1), 27-36.

Soetjiningsi.(2018). Asi Petunjuk Untuk Tenaga Kesehatan, Jakarta: Kedokteran EGC.

Savitri, A. (2016). Tanaman Ajaib! Basi penyakit dengan TOGA (Tanaman Obat Keluarga). Bibit Publisher.

Sa’roni et al, 2004 dalam Juliastuti 2019. Dikutip dalam skripsi Hariani Makasar: Daya Terima Cookies Daun Katuk (Sauropus Androgynus) Sebagai Makanan Tambahan Ibu Menyusui.2022.

Syafitri, N. 2019. Pengaruh pendapaytan, pendidikan dan jumlah anggota keluarga terhadap tingkat kesejahteraan keluarga di kecamatan Medan Belawan (Doctoral dissertation, Universitas Islam Negeri Sumatera Utara).

Savitri, Astrid. (2016). Super komplit 365 hari MPASI+. Yogyakarta : Penerbit Idesegar

Siagian, D. S., & Herlina, S. (2019). Analisis Hubungan Pemberian ASI Eksklusif Dan Pendidikan Ibu Terhadap Perkembangan Bayi. Journal of Chemical Information and Modeling, 53 (9), 1689–1699.




DOI: http://dx.doi.org/10.32883/hcj.v9i2.2994

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 HUMAN CARE JOURNAL
Published by Universitas Fort De Kock, Bukittinggi, Indonesia
© Human Care Journal  e-ISSN : 2528-665X P-ISSN : 2685-5798

View Human Care Journal Stats