EFEKTIFITAS PEMBERIAN JUS TOMAT DAN JUS JERUK TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA IBU HAMIL DENGAN ANEMIA

Neila Sulung

Abstract


Anemia in pregnancy is a condition to a decrease in hemoglobin. Most of anemia is iron deficiency anemia (Fe) which can be caused by the consumption of iron that is less than the food. The prevalence of anemia at Public Health Center Nilam Sari Bukittinggi are 39.5%. The aims of this study was to determine the effectiveness of tomato juice and orange juice to increase hemoglobin levels in pregnant women with the quasi experiment study design using two group pretest postetst. Research has been conducted at Public with 20 sample by using purposive sampling technic. Test conducted with T-Test Dependent. Results of the study group I showed an average increase in hemoglobin levels of pregnant women before and after the intervention of 1.17. Statistical test result p value=0.004 (p<0.05), we conclude tomato juice at effectively increase hemoglobin levels of pregnant women. The second group also showed an increase in hemoglobin levels of pregnant women before and after the intervention of 0.63. Statistical test result p value=0.001 (p<0.05), conclude orange juice effectively increase hemoglobin levels of pregnant women. Tomato juice and orange effective  to increase hemoglobin levels to pregnant women with anemia. It is expected that the health clinic to provide health education on complementer therapies that can help increase hemoglobin levels in pregnant women, one of which is a combination therapy of tomato juice or orange juice.


Keywords: tomato juice, orange Juice, pregnant women, hemoglobin



Full Text:

PDF

References


Arab, L., Kearney, J. M., Mangetts, B. M., & Gibney, M. J. (2009). Gizi Kesehatan Masyarakat. jakarta: EGC.

Arikunto, Suharsimi. 2006. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta.

Cempaka, Anggun Rindang. 2014. Pengaruh Metode Pengolahan Juicing dan Blending Terhadap Kandungan Quercetin Berbagai Varietas Apel Lokal dan Impor. www.scholar.google.co.id. Diakses tanggal 20 Januari 2016.

Chairunnisa, Ririn. 2012. Pengaruh Jumlah Pasta Tomat Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pada Mencit Diabetes. Pasca.unand.ac.id. Diaskes tanggal 18 Januari 2016.

CAESARANI, M. R. (2018). PEMBERIAN JUS TOMAT TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA IBU HAMIL TRIMESTER III DI PUSKESMAS BONOROWO KEBUMEN. Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Gombong.

Dinas Kesehatan Provinsi Sumatera Barat. 2014. Profil Kesehatan Dinas Kesehatan Provinsi Sumatera Barat.

Dinas Kesehatan Kota Bukittinggi. 2014. Profil Kesehatan Dinas Kesehatan Kota Bukittinggi.

Jafar, Nurhaedar. 2013. Hubungan Pola Konsumsi Dengan Status Hemoglobin Pada Ibu Hamil Di Kabupaten Gowa Tahun 2013. Repository.unhas.ac.id. Diakses tanggal 23 Desember 2015.

Madhavi LH, & Singh HKG. 2011. Nutritional status of rural pregnant

women vol 4. People’s Journal of Scientific Research. Khaja Banda Nawaz Institute of Medical Science. Diperoleh pada tanggal 12 Agustus 2016 dari www.pjsr.org/.../5- Dr.%20Madhavi%20LH.pdf.

Manuaba, Ida Bagus Gde. 2001. Kapita Selekta Penatalaksanaan Rutin Obstetri Ginekologi dan KB. Jakarta: EGC.

Manuaba, Ida Bagus Gde, dkk. 2007. Pengantar Kuliah Obstetri. Jakarta: EGC.

Merida, Novie, Miraswati. 2011. Efektiitas Terapi Kombinasi Jus Bayam dan Tomat Terhadap Peningkatan Hemoglobin Pada Ibu Hamil Dengan Anemia. www.scholar.google.co.id. Diakses tanggal 14 Desember 2015.

Mochtar, Rustam. 2011. Sinopsis Obstetri:Obstetri Fisiologi Obstetri Patologi. Jakarta: EGC.

Notoatmodjo, Soekidji. 2012. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Noversiti, Elsy. 2012. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil Trimester III Di Wilayah Kerja Puskesmas Air Dingin Kota Padang Tahun 2012. www.scholar.google.co.id. Diakses tanggal 14 Desember 2015.

Nuraysih, 2015. Efektivitas Terapi Kombinasi Juas Bayam Jeruk Sunkis Madu Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil dengan Anemia Di Wilayah Kerja UPTD Puskesmas Kecamatan Pontianak Selatan Tahun 2015. www.scholar.google.co.id. Diakses tanggal 14 Desember 2015.

Saifuddin, Abdul Bari. 2011. Ilmu Kebidanan Sarwono Prawirohardjo. Jakarta: Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo.

Rukiyah, Yeyeh Ai. 2010. Asuhan Kebidanan IV (Patologi). Jakarta: Trans Info Media.

Sinsin, Iis. 2008. Masa Kehamilan dan Persalinan. Jakarta: PT Elex Media Komputindo.

Tegar, P.P Masloman. 2013. Hubungan Asupan Energi, Frekuensi Antenatal Care, dan Ketaatan Konsumsi Tablet Fe Dengan Kejadian Anemia Pad Ibu Hamil Di PuskesmasPaniki Bawah Kota Manado Tahun 2013. http://fkm.unsrat.ac.id. Diakses tanggal 3 Januari 2016.

Wijaya, Adi. 2014. Kandungan Nutrisi dan Manfaat Jeruk Untuk Kesehatan. www.Permathic.blog.html. Diakses 24 Februari 2016.

World Health Oragnization. 2015. http://data.worldbank.org. Diakses tanggal 6 Maret 2016.

Zulaekah, S. (2007). EFEK SUPLEMENTASI BESI, VITAMIN C DAN PENDIDIKAN GIZI TERHADAP PERUBAHAN KADAR HEMOGLOBIN ANAK SEKOLAH DASAR YANG ANEMIA DI KECAMATAN KARTASURA KABUPATEN SUKOHARJO. Universitas Diponegoro.




DOI: http://dx.doi.org/10.32883/rnj.v1i3.467

DOI (PDF): http://dx.doi.org/10.32883/rnj.v1i3.467.g106

Refbacks

  • There are currently no refbacks.